Så påverkar din partner din karriär

Beroende på vilka egenskaper din partner har, så kommer du olika långt i din karriär. Detta enligt en ny forskning från USA.


Så påverkar din partner din karriär

Älskar din partner att planera? Då har du större chans att lyckas i yrkeslivet.

I en studie där man tittade på sambandet mellan yrkesframgångar och personligheten hos sin partner kunde man se att de personer som har en partner som är samvetsgrann. Alltså en partner med hög självdisciplin och förkärlek till planering hade större framgångar i sitt arbete.

De befordrades oftare, hade högre lön och var nöjdare med sitt jobb.

Det spelade dock ingen roll om partnern var en man eller en kvinna, och om partnern själv jobbade eller inte. I stället var det endast beteendet i vardagen som påverkade.

Forskarna i studien ser tre olika möjligheter som kan förklara resultatet. 1. En partner som är samvetsgrann och som vill ha ordning och reda hemma lämnar större utrymme till annat för sin partner. 2. Vanor så som flit och noggrannhet hemma sprider sig till partnern. 3. Äktenskapet kan fungera bättre om man är tillsammans med någon som har hög samvetsgrannhet.

Studien, som är publicerad i Psychological Science, gjordes vid Washington university of St. Louis i USA och följde över 2000 gifta par under fem år.