Vanligt potensmedel har ingen effekt

Allt fler män tar tillskott av testosteron för att öka sexlusten och potensen. Men enligt en ny studie har testosterontillskotten liten eller ingen effekt hos de flesta män.


De senaste 10 åren har förskrivningarna av det manliga könshormonet testosteron ökat kraftigt bland både Vanligt potensmedel har ingen effektäldre och medelålders män. I de allra flesta fall skrivs testosteronet ut för att motverka försämrad potens, bristande sexuell lust, nedstämdhet eller minskad muskelmassa, skriver TT. Men en ny studie visar att könshormonet faktiskt inte verkar ha någon större effekt på varken potensen eller sexlusten hos män.

I studien, som publicerats i den medicinska tidskriften Jama, deltog 308 män som alla var 60 år eller äldre och som hade låga till normala testosteronnivåer. Hälften av männen fick under tre år testosterontilskott samtidigt som de övriga fick placebo. När forskarna efter tre år undersökte deltagarna kunde man inte se någon skillnad alls när de kom till sexuell lust, potens, intimitet med sin partner eller allmänt välbefinnande mellan det två grupperna.

Även om den här studien pekar på att testosterontilskott inte verkar ha någon effekt alls så finns de dock forskning som tyder på att tillskott av testosteron kan ha positiva effekter för de män som har ”mycket låga” nivåer av testosteron.

– De får ofta ett positivt utfall av behandlingen. Men eftersom nivåerna hos friska varierar så mycket är det svårt att veta var gränsen går, säger Stefan Arver, överläkare vid Karolinska Sjukhuset i Huddinge till TT.